Hittegolf en pool: Onze tips voor schadebeheersing!

Wanneer de temperaturen boven de 30 graden stijgen, willen we allemaal een duik nemen in een koel zwembad! Maar let op, het onderhouden van je zwembad tijdens de hittegolf kan een hel zijn. Hier zijn onze tips.
Impact van de hittegolf op uw zwembad
Een hittegolf betekent dat de zon op haar hoogtepunt is, de watertemperatuur stijgt en bacteriën, algen en andere organische elementen in het water woekeren.
Om groen water bij een temperatuur van meer dan 30°C te vermijden, moet u het water voortdurend filteren!
Houd het waterniveau in de gaten: warmer water betekent meer verdamping. Controleer of het waterniveau niet onder het minimumniveau zakt. Dit kan leiden tot het niet starten van de pomp of tot een minder efficiënte filtratie.
Controleer het niveau van de stabilisator in het zwembad. Stabilisator wordt gebruikt om het chloor te beschermen tegen UV-licht. Wanneer het echter de 100ppm overschrijdt, verhindert de stabilisator de desinfecterende werking van het chloor. Het desinfectiepotentieel (ORP) zal dan moeilijk stijgen.
Voordat u het water bijvult, dient u eerst de regelgeving in uw gebied te controleren. Tijdens hittegolven is het mogelijk dat uw provincie of gemeente het vullen van het zwembad met stromend water verbiedt.
Onderhoud van het zwembad tijdens een hittegolf
- Laat de pomp continu draaien, hoe meer u filtert hoe minder risico op algen- of bacteriegroei.
- Vervang de bubbelafdekking door een reverberende afdekking. Wordt het bubbelzeil gebruikt om het zwembadwater te verwarmen dankzij de doorschijnende belletjes, het galmzeil schermt de zon en de warmte af. Het weerkaatst de warmte dankzij zijn coating. Het reflecteert de warmte dankzij zijn coating en beperkt de verdamping van het water, Als het zwembad niet gebruikt wordt, dek het dan af met uw afdekzeil of galmende afdekking. Aarzel daarentegen niet om 's avonds, wanneer de luchttemperatuur daalt, het zwembad af te dekken om het water af te koelen en het gecombineerde chloor te laten verdampen.
- Om de proliferatie van algen en microben te voorkomen, is het belangrijk een voldoende ontsmettingspotentieel te handhaven. Een ORP van ten minste 700mv is vereist om te voorkomen dat het water groen wordt. Houd om dit te bereiken altijd langzame chloortabletten of kiezels in de skimmer van het zwembad of een drijvende diffuser.
- Controleer dagelijks de pH van het water en pas deze zo nodig aan.
- Als u de mogelijkheid hebt, probeer dan uw zwembad te beschermen tegen de hete zon. Paraplu's, overkappingen, zonnedoeken, hoe minder warm en UV-blootgesteld het water is, hoe aangenamer, gezonder en onderhoudsvriendelijker het zal zijn.
- Gebruik iopool, de EcO wateranalyser en de app om de balansparameters van uw water zo goed mogelijk bij te houden zonder hoofdpijn. 😎
Veilig zwemmen
- Laat een kind nooit gaan zwemmen zonder dat er een volwassene bij is.
- Bedek het hoofd van jong en oud met een pet of muts.
- Ga geleidelijk het water in: maak eerst de achterkant van de nek, de rug en de borst nat. Vermijd om in één keer in het zwembad te duiken als u nog niet in het water bent geweest.
- Drink regelmatig water om uitdroging te voorkomen. PS: Pastis of Rosé water telt niet mee (helaas). 😆
Gaat u op vakantie? Vind al onze tips voor een goed beheerd zwembad, ook tijdens uw vakantie.