Hoe verwarmt u uw zwembad en behoudt u een ideale temperatuur?

Hoe verwarmt u uw zwembad en behoudt u een ideale temperatuur?

U hoeft niet te wachten op de zomerse hittegolven om van uw zwembad te genieten: met het juiste verwarmingssysteem kunt u uw zwembad verwarmen tot een comfortabele temperatuur en ervan genieten, zelfs als het buiten nog een beetje koud is. Een verwarmd en overdekt zwembad houdt de warmte vast en houdt deze het hele seizoen vast. In deze gids bespreken we de mogelijkheden om uw zwembad te verwarmen en warm te houden.

 

Uw zwembad verwarmen


Er zijn verschillende mogelijkheden om uw zwembad te verwarmen, van traditioneel tot zonne-energie.


Uw zwembad verwarmen met aardgas of propaan


Bij deze methode loopt het zwembadwater door uw verwarming. Een verbrandingskamer verbrandt, waardoor het water wordt verwarmd voordat het wordt teruggevoerd naar uw zwembad.

Waterverwarmers op gas zijn een standaardoptie voor zwembadeigenaren. Ze zijn efficiënt en brengen het water snel op temperatuur.

Maar de installatie van deze verwarmers kan duur zijn. Ze kunnen tussen 500 en 1500 euro kosten.

Daar komen nog de kosten van de verbruikte energie bij, die meestal variëren van 200 tot 400 euro per maand. Ook onderhoud en reparatie kunnen voor velen een probleem zijn. De recente stijging van de energieprijzen, met name van gas, zal de rekening waarschijnlijk nog verder verhogen.


Zwembadverwarming op zonne-energie


Een zwembadverwarming op zonne-energie is een geweldige manier om uw water te verwarmen, uw energiekosten te verlagen en uw ecologische voetafdruk te verkleinen.


Hoe werken zonneboilers?

Het water uit uw zwembad stroomt door kleppen naar uw zonnecollectoren. Het water komt vervolgens in de collectoren terecht en stijgt naar boven via individuele buizen.

Terwijl het water stijgt, wordt het verwarmd door de energie van de zon. Het warme water stroomt dan terug in het zwembad en het proces wordt herhaald totdat uw zwembad de gewenste temperatuur heeft bereikt.

Zonneboilers vormen een aanzienlijke investering. Het apparaat zelf kan tussen 2000 en 4000 euro kosten, afhankelijk van de geïnstalleerde panelen. En de installatie kan 3.000 tot 7.000 euro kosten.

Het zijn echter de meest efficiënte kachels op deze lijst en ze kunnen u tussen 700 en 1500 euro per jaar besparen. Ook hier geldt dat de stijgende energieprijzen ze op middellange tot lange termijn aantrekkelijker maken.


De warmtepomp


Een warmtepomp is een apparaat dat het water in uw zwembad verwarmt. Hij gebruikt elektriciteit om warme lucht aan te zuigen en door het water te verplaatsen om het te verwarmen.

Deze warmtepompen zijn volledig afhankelijk van de temperatuur en niet van de zon. Het vermogen van een warmtepomp om het water dat erdoor stroomt te verwarmen hangt af van de warmte van de lucht die hij aanzuigt.

Hoe warmer de buitenlucht, hoe warmer de pomp en hoe warmer het zwembad.


Zolang de buitentemperatuur hoog genoeg is (10 graden Celsius of meer), kunnen warmtepompen genoeg warmte leveren om uw zwembad aangenaam te maken en de temperatuur hoog genoeg te houden om in te zwemmen.


Zonneboiler + warmtepomp


Als uw budget het toelaat, kunt u beide verwarmingssystemen parallel installeren en gebruiken.

Uw warmtepomp verwarmt uw zwembad tot de gewenste temperatuur en de zonneboiler houdt de temperatuur op peil. Zo hoeft uw warmtepomp (veel) minder te werken.


En als de zon niet schijnt?


De warmtepomp overbrugt de bewolkte dagen en nachten, en de zonneboiler neemt het op zonnigere dagen over om het water op temperatuur te houden.


Warmtewisselaar


Een zwembadwarmtewisselaar gebruikt het warme water van uw boiler (of zonneboiler) om uw zwembad te verwarmen.

Er zijn twee soorten warmtewisselaars: buizenwarmtewisselaars en platenwarmtewisselaars. Ze hebben beide verschillende mechanismen, maar het doel is hetzelfde: u helpen de gewenste watertemperatuur voor uw zwembad te bereiken.

Een van de voordelen van de warmtewisselaar is dat u deze kunt gebruiken voor zowel chloor- als zoutbaden.


Hoe houdt u de warmte in uw zwembad?


U hebt de ideale temperatuur voor uw zwembad bereikt, maar harde wind en verdamping koelen het water in uw zwembad af? In dat geval helpt een zwembadafdekking uw zwembad te beschermen tegen de wind en voorkomt hij verdamping, zodat uw zwembad warm blijft.

Bovendien houden zwembadafdekkingen vuil en regenwater buiten, waardoor het onderhoud van het zwembad veel gemakkelijker wordt. Als u een bovengrondse zwembadafdekking hebt, hebben we daar een artikel aan gewijd.


Vloeibare" solarafdekking


Net als gewone zwembadafdekkingen vormen vloeibare solarafdekkingen een barrière die de verdamping vermindert. Vloeibare zwembadafdekkingen zijn echter volledig onzichtbaar voor het menselijk oog.

De voordelen

 • Voorkomt dat warmte en water uw zwembad verlaten;
 • U hoeft het niet te verwijderen wanneer u in uw zwembad wilt zwemmen;
 • Niet-giftig en milieuvriendelijk;
 • Veilig voor pomp- en filtersystemen;
 • Hoeft maar één keer per maand geplaatst te worden

 

De nadelen 

 • Kan worden beïnvloed door weersomstandigheden, vooral in gebieden met veel wind en regen;
 • Houdt geen vuil uit uw zwembad.

 


Zwembadringen op zonne-energie


Zwembadringen op zonne-energie zijn een geweldige optie als u nog niet klaar bent om te investeren in een zonneverwarming, maar wel wilt profiteren van verwarming op zonne-energie. Ze zijn in wezen een zonneafdekking, maar verdeeld in kleine in elkaar grijpende ringen.

U hebt alleen genoeg ringen nodig om elke vierkante centimeter van uw zwembad te bedekken. Ze drijven zachtjes over het zwembad en vangen de zonnewarmte op. Solar ringen houden het water ook goed warm.

Voor het beste resultaat kiest u solar ringen met kleine magneten binnenin - zo blijven ze dichter bij elkaar en verwarmen ze uw zwembad efficiënt.

De voordelen

 • Een voordelige manier om uw zwembad te verwarmen en warm te houden;
 • Kan in sets worden gekocht om geld te besparen;
 • Milieuvriendelijk;
 • Brengt geen kosten met zich mee;
 • Helpt het zwembad te beschermen tegen vuil en regenwater; Gemakkelijk op te blazen en te installeren
 • Gemakkelijk op te blazen en leeg te laten lopen
 • Eenvoudig op te bergen;
 • Vermindert verdamping van zwembadwater;
 • Beschermt chloor tegen vernietiging door UV-stralen;
 • Geschikt voor alle soorten zwembaden.

Nadelen

 • Algen en vuil kunnen zich ophopen op het oppervlak van de ringen;
 • Bedekt niet het hele oppervlak van het zwembad;
 • Het opblazen en leeg laten lopen van meerdere ringen kan een probleem zijn;
 • Moet om de 3 jaar worden vervangen.

 

Zwembadafdekking op zonne-energie


Het water in uw zwembad absorbeert op natuurlijke wijze de warmte van de zon. Dit is echter niet voldoende om uw zwembadwater warm te houden. Hoe komt dat? Door verdamping.

De zon kan uw zwembad verwarmen en verdamping veroorzaken. Uw water verliest warmte wanneer het water verdampt.

Maar een zonneafdekking werkt als een beschermend schild en absorbeert de warmte van de zon. Zo voorkomt hij verdamping en houdt hij de warmte beter vast.

Er zijn veel solar zwembadafdekkingen op de markt, maar wij raden de SunnyTent aan voor bovengrondse zwembaden zoals Intex of Bestway.

De SunnyTent is een goed alternatief voor andere bovengrondse zwembadafdekkingen en beschermt uw zwembad tegen regen, hagel en bladeren.


De voordelen

 • Vermindert warmteverlies;
 • Helpt water te besparen door minder waterverdamping;
 • Verlengt uw zwemseizoen;
 • Vermindert het chemicaliënverbruik - voorkomt dat UV-stralen chloor vernietigen;
 • Voorkomt dat er vuil in uw zwembad komt.

 

De nadelen

 • Kan extra werk met zich meebrengen om de afdekking te verwijderen;
 • Niet zo duurzaam als andere zwembadafdekkingen.

Als u geïnteresseerd bent in een SunnyTent, kunt u er een kopen in onze winkel.


Conclusie over de verschillende methoden om uw zwembad te verwarmen en/of het water warm te houden


Er zijn veel verschillende manieren om uw zwembad te verwarmen en warmte vast te houden. De methode die u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en uw budget.

Zodra u voldoende warm zwembadwater heeft, is het essentieel om de chemische samenstelling ervan regelmatig te controleren. Veranderingen in de watertemperatuur kunnen het chloorgehalte aanzienlijk beïnvloeden. Zorg er dus voor dat u de chemie van uw zwembad in de gaten houdt met een aangesloten sensor. Met de iopool EcO connected sensor kunt u de chemieniveaus van uw zwembad controleren via uw mobiele app.

 

Regulärer Preis 229.00 EUR
Verkaufspreis 229.00 EUR
Regulärer Preis
Stückpreis
pro 
Analysieren Sie das Wasser Ihres Pools mit EcO Die Poolpflege kann mühsam sein. Aus diesem Grund hat unser Team beschlossen EcO auf den Markt zu bringen. EcO ist ein intelligentes, vernetztes Ana...
Wählen Sie Optionen
Regulärer Preis 279.00 EUR
Verkaufspreis 279.00 EUR
Regulärer Preis
Stückpreis
pro 
Analysieren Sie das Wasser Ihres Pools mit EcO Die Poolpflege kann mühsam sein. Aus diesem Grund hat unser Team beschlossen EcO auf den Markt zu bringen. EcO ist ein intelligentes, vernetztes Anal...
Wählen Sie Optionen

Einen Kommentar posten

Bitte beachten Sie, Kommentare müssen genehmigt werden, bevor sie veröffentlicht werden

iopool-Laden

Das Wesentliche einkaufen

Regulärer Preis 229.00 EUR
Verkaufspreis 229.00 EUR
Regulärer Preis
Stückpreis
pro 
Analysieren Sie das Wasser Ihres Pools mit EcO Die Poolpflege kann mühsam sein. Aus diesem Grund hat unser Team beschlossen EcO auf den Markt zu bringen. EcO ist ein intelligentes, vernetztes Ana...
Wählen Sie Optionen
25% aus Ausverkauft
Regulärer Preis 49.00 EUR
Verkaufspreis 49.00 EUR
Regulärer Preis 64.95 EUR
Stückpreis
pro 
Test-Kit Mit diesem Testkit erhalten Sie Zugang zu den individuellen Poolpflegeempfehlungen von iopool. Perfekt für den Start in die Sommersaison Ihres Pools. Das Paket enthält: 1 kg pH+; 1 kg pH-...
Regulärer Preis 19.95 EUR
Verkaufspreis 19.95 EUR
Regulärer Preis
Stückpreis
pro 
Warum manuelle Teststreifen verwenden Mit den Analysestreifen können Sie die verschiedenen Parameter der Wasserqualität testen, um Ihren Pool mit den erforderlichen Pflegeprodukten zu versorgen. Di...
Regulärer Preis 99.00 EUR
Verkaufspreis 99.00 EUR
Regulärer Preis
Stückpreis
pro 
Ersatzmodul für die EcO-Sonde Ersatzblock "Sensor/Batterie" für den intelligenten Wasserwächter zur Echtzeitmeldung des Poolstatus und der Wetterinformationen; Eingebaute Batterie; Zwei Jahre Lebe...
Regulärer Preis 3.99 EUR
Verkaufspreis 3.99 EUR
Regulärer Preis
Stückpreis
pro 
Warum den iopool-Löffel verwenden? Ein widerstandsfähiger weißer Löffel für die einfache Dosierung von iopool Chemikalien. Die beste Art, Ihr Produkt zu dosieren, wenn Sie die iopool-App verwenden....
Regulärer Preis 49.99 EUR
Verkaufspreis 49.99 EUR
Regulärer Preis
Stückpreis
pro 
Warum einen Bluetooth-Lautsprecher verwenden? Mit unserem Bluetooth-Lautsprecher können Sie Ihre Lieblingsmusik streamen, während Sie Ihren Pool genießen. Wasserdicht und sofort einsatzbereit. Die ...
Ausverkauft
Regulärer Preis 4.99 EUR
Verkaufspreis 4.99 EUR
Regulärer Preis
Stückpreis
pro 
EcO Ersatzkappe Mit der EcO-Kappe können Sie den unteren Teil Ihrer EcO-Sonde ersetzen, wenn Sie diesen Teil verloren oder beschädigt haben.
Regulärer Preis 209.00 EUR
Verkaufspreis 209.00 EUR
Regulärer Preis
Stückpreis
pro 
Ein gutes Geschäft machen Ein neu gepackter EcO wurde repariert und getestet. Er hat die gleiche 2-Jahres-Garantie wie ein fabrikneuer Wasseranalysator! Dies ist also eine ökologische und koste...
9% aus
Regulärer Preis 102.90 EUR
Verkaufspreis 102.90 EUR
Regulärer Preis 112.90 EUR
Stückpreis
pro 
Zusammensetzung Diese Packung enthält die wichtigsten Chemikalien für die Desinfektion eines "großen" Schwimmbeckens mit einem Volumen von mehr als 20m³. Für Ihre grundlegenden Chlorbehandlungen un...
7% aus
Regulärer Preis 129.70 EUR
Verkaufspreis 129.70 EUR
Regulärer Preis 139.70 EUR
Stückpreis
pro 
Zusammensetzung Diese Packung enthält die wichtigsten Chemikalien für die Desinfektion eines "kleinen" Schwimmbeckens mit einem Volumen von weniger als 20m³. Für Ihre grundlegenden Chlorbehandlunge...