Houd uw zwembad in balans, zelfs als het weer tegenzit!

Houd uw zwembad in balans, zelfs als het weer tegenzit!

U beseft het misschien niet, maar het weer kan de kwaliteit van uw zwembadwater beïnvloeden. Het beïnvloedt ook de chemische samenstelling van het water. Elementen zoals regenwater en zonlicht kunnen uw zwembad veranderen in een broedplaats voor gevaarlijke micro-organismen. En als het probleem niet wordt opgelost, kunt u eindigen met troebel, vuil water. Maar geen zorgen, wij zijn er om u te helpen. Lees verder om meer te weten te komen over de relatie tussen het weer en uw zwembadwater.


Regenwater in het zwembad in de lente

Natuurlijk is een lichte motregen niets om je zorgen over te maken, maar hevige regen kan een groot probleem zijn. Een teveel aan regen verdunt de chemicaliën in uw zwembad en verstoort de chemie.


Een onevenwichtige chemie voorkomt dat essentiële chemicaliën hun werk doen. Dit verhoogt het risico op groen, troebel zwembadwater.

Regenwater brengt ook bacteriën, vuil, algensporen en andere deeltjes in uw zwembad. Deze elementen kunnen het chloor aantasten en het ontsmettingsvermogen ervan verstoren.

"Zure" regen veroorzaakt ook een verstoring van de pH van het water.


Wat u kunt doen


Na een regenbui ontdekt u dat er vuil en regenwater in uw zwembad is terechtgekomen: wat moet u doen?

Hier is een lijst met dingen die u kunt doen om de door het weer veroorzaakte schade te herstellen en uw zwembad weer in topconditie te krijgen:


Controleer uw waterpeil

Als uw water boven het gemiddelde niveau van de skimmer is gestegen, laat dan uw zwembad langzaam leeglopen om het te laten zakken. U kunt dit doen met uw zwembadpomp.

 1. Stel uw pomp in op "wassen" of "terugspoelen";
 2. Sluit uw terugspoelslang aan;
 3. Zet uw zwembadpomp aan.

Verwijder vuil uit het zwembad

Verwijder vuil van het zwembaddek en gebruik een slang om het vuil weg te spoelen. Sluit vervolgens een bladernet aan op uw poolreinigingspaal en verwijder het vuil van het wateroppervlak. Vergeet niet het vuil in uw skimmer en pompkorven te verwijderen. Als u de taak wilt vereenvoudigen, overweeg dan de aanschaf van een zwembadreiniger. Als u een bovengronds zwembad hebt, raden wij u onze Aquajack600 aan. U krijgt waar voor uw geld.


Pomp en filter starten
Na het verwijderen van het vuil is het tijd om het water te recirculeren. Dit verwijdert alle verontreinigingen die te klein zijn voor de skimmer.

Dit is ook het perfecte moment om uw zwembadverwarming aan te zetten.

Geef uw zwembad een schokbehandeling

Voordat u de chemicaliën gaat aanpassen, moet u uw zwembad eerst een schokbehandeling geven. Na zware regenval bijvoorbeeld is uw chloorgehalte uitgeput, en een schok geeft uw chloorgehalte een oppepper.

Borstel of stofzuig de zwembadvloer

Neem een zwembadborstel en schrob de wanden en trappen van het zwembad. Zelfs als ze er schoon uitzien, zijn er nog steeds verontreinigingen die wachten om in een echte infectie te veranderen.

Zodra u klaar bent met schrobben, sluit u uw stofzuiger aan op de skimmer en reinigt u de bodem van het zwembad. Als u geen stofzuiger hebt, kunt u uw borstel gebruiken om het vuil naar de hoofdafvoer te duwen.

Testen van de waterkwaliteit
Het testen van uw water op chemicaliën is een van de belangrijkste stappen bij het herstellen van uw zwembad na een regenbui. Waarom? De chemie van het water is wat uw zwembad in de toekomst schoon houdt. Het houdt algen en troebelheid op afstand.

Hoe beïnvloedt regen de chemie van het zwembad?

 • Door zure regen daalt de pH van het zwembadwater;
 • Chloor verliest zijn effectiviteit wanneer de pH niet in evenwicht is;
 • Regenwater verlaagt de totale alkaliteit;
 • Zware regen brengt verontreinigingen in uw zwembad - waardoor het chloorgehalte daalt.

Hoe zouden de chemische waarden van uw zwembad eruit moeten zien?

 • pH: 7,2-7,6 ;
 • Totale alkaliteit: 80-120ppm;
 • Calciumhardheid: 100-300ppm (hoe lager hoe beter);
 • Chloor: minstens 3 ppm.

U kunt gewone teststrips voor zwembadwater gebruiken of kiezen voor een aangesloten sonde. Met onze aangesloten sonde, EcO, kunt u de chemie van uw zwembadwater meten vanaf uw mobiele telefoon.

Chemicaliën aanpassen
Na het testen van uw chemicaliën moet u weten wat er moet worden aangepast. Hier is een checklist om de chemie van uw zwembadwater in balans te brengen:

 • De pH aanpassen ;
  • Om te verhogen: Gebruik pH+ ;
  • Verlagen: Gebruik pH-.
 • Totale alkaliteit aanpassen;
  • Verhogen: Gebruik TAC+ ;
  • Verlagen: Gebruik droog zuur.
 • Calciumhardheid aanpassen.
  • Om te verhogen: voeg TH+ toe;
  • Om te verminderen: verdun uw water.

Een zwembadafdekking toevoegen
U wilt toch niet dat al uw harde werk voor niets is geweest? Een goede manier om te voorkomen dat regen uw zwembad beschadigt, is te investeren in een kwaliteitsafdekking. Als u een bovengronds zwembad heeft, bekijk dan ons artikel.

Een zwembadafdekking helpt voorkomen dat er vuil en regenwater in uw zwembad komt. Het kan ook multifunctioneel zijn. Zo houden sommige zwembadafdekkingen uw zwembad schoon en behouden ze de warmte van het water.

 

wembadwater op zonnige dagen in de zomer


Warme, zonnige dagen zijn de ideale tijd om te genieten van een duik in het zwembad. De hitte brengt echter enkele risico's met zich mee voor de kwaliteit van uw zwembadwater. Wanneer de zon heet is, kunnen UV-stralen chloor vernietigen.

Uw water heeft ook meer kans om algen te ontwikkelen op warme, vochtige dagen. Dit micro-organisme heeft alleen water en zonlicht nodig. Een zwembad in de zomer biedt dus ideale omstandigheden.

Bovendien begint het water in het zwembad op warme dagen snel te verdampen.

Ten slotte kan veelvuldig gebruik van het zwembad verontreinigingen in het water brengen. Zwemmers kunnen olie, zonnebrandcrème, zweet, vuil en haarproducten in het water brengen. Al deze factoren kunnen een verwoestend effect hebben op de chemische balans van uw zwembad.


Wat u kunt doen

Tijdens de zomermaanden is het essentieel om voorzorgsmaatregelen te nemen en de waterkwaliteit in de gaten te houden. Hier zijn enkele manieren om uw zwembad sprankelend en gedesinfecteerd te houden:

Gebruik gestabiliseerd chloor
Zie stabilisator als een zonnefilter voor uw chloor. Het voorkomt dat de zon het chloor afbreekt. Voor meer informatie over stabilisator, zie ons artikel.

Gebruik een zwembadafdekking
Een zwembadafdekking helpt de verdamping van water en chloor te verminderen. U kunt kiezen uit verschillende zwembadafdekkingen.

Als u een bovengronds zwembad heeft, raden wij u de SunnyTent aan. Deze beschermt uw zwembad tegen waterverlies en u kunt uw zwembad zelfs onder de SunnyTent gebruiken.

Gebruik een hoogwaardig algenmiddel
Chloor is de nummer één verdediging tegen algen, maar waarom neemt u geen extra voorzorgsmaatregelen met een algicide? Een doeltreffende algenverdelger houdt de algen op afstand zonder de chemie van uw zwembad te verstoren.

Uw zwembadwater laten circuleren
Laat uw hoofdpomp minstens acht uur per dag draaien. De pomp helpt het water helder te houden. Wij raden u aan de pomp langer te laten draaien als u een zoutwaterzwembad heeft.

Filters schoonhouden
Zorg ervoor dat uw filters werken door ze schoon en vrij van vuil te houden. Laat het filtersysteem minstens zes uur per dag draaien.

Zorg voor een goede waterchemie
Uw zwembadwater moet ten minste eenmaal per week worden getest en behandeld. Daarnaast zorgt een regelmatige controle van de waterchemicaliën ervoor dat het water schoon en vrij van bacteriën en algen blijft.

Wees klaar voor elk weer met iopool
Laat het weer uw zwembad niet bederven. De tips in deze gids helpen u om uw zwembad gezond en helder te houden, ongeacht wat moeder natuur u voorschotelt.
Bezoek onze winkel om een voorraad zwembadbenodigdheden in te slaan.

Post a comment

Please note, comments must be approved before they are published

iopool store

Shop the essentials

Regular price 229.00 EUR
Sale price 229.00 EUR
Regular price
Unit price
per 
Analyse Your Pool's Water with EcO Pool maintenance can be tedious. This is why our team decided to bring EcO to market. EcO is a smart, connected analyser that suits eather pools and hot-tubs. J...
Choose Options
25% Off Sold Out
Regular price 49.00 EUR
Sale price 49.00 EUR
Regular price 64.95 EUR
Unit price
per 
Test Kit This Test Kit gives you access to custom pool care recommendations provided by iopool. Perfect for starting your pool's summer season. The package contains: 1 kg of pH+; 1 kg of pH-; 1 kg...
Regular price 19.95 EUR
Sale price 19.95 EUR
Regular price
Unit price
per 
Why use manual test strips Analysis strips allow you to test the various parameters of the quality of your water to provide your pool with the maintenance products needed. The results provided by t...
Regular price 99.00 EUR
Sale price 99.00 EUR
Regular price
Unit price
per 
Replacement module for the EcO probe Replacement "Sensor/Battery" block for the intelligent water monitor for real-time reporting of pool status and weather information; Built-in battery; Two seas...
Regular price 3.99 EUR
Sale price 3.99 EUR
Regular price
Unit price
per 
Why use the iopool spoon? A resistant white spoon for dosing iopool chemicals easily. Best way to do your product when you use the iopool app. Include with EcO Start-Pack and Test kit.
Regular price 49.99 EUR
Sale price 49.99 EUR
Regular price
Unit price
per 
Why use a Bluetooth speaker? Our Bluetooth speaker lets you stream your favorite music while you enjoy your pool. Waterproof and ready to use. Main advantages Waterproof; Enhanced bass; LED RGB li...
Sold Out
Regular price 4.99 EUR
Sale price 4.99 EUR
Regular price
Unit price
per 
EcO replacement cap The EcO cap allows you to replace the bottom part of your EcO probe if you have lost or damaged this part.
Regular price 209.00 EUR
Sale price 209.00 EUR
Regular price
Unit price
per 
Make A Great Deal  A repacked EcO has been repaired and tested. It comes with the same 2-year warranty than a brand new water analyser! This is thus an ecological and cost-effective option.  Get...
9% Off
Regular price 102.90 EUR
Sale price 102.90 EUR
Regular price 112.90 EUR
Unit price
per 
Composition This pack contains the essential chemicals for the disinfection of a "big" swimming pool with a volume bigger than 20m³. For your basic chlorine treatments and your specific shock chlor...
9% Off Sold Out
Regular price 99.94 EUR
Sale price 99.94 EUR
Regular price 109.94 EUR
Unit price
per 
Composition This pack contains the essential chemicals for the disinfection of a "big" swimming pool with a volume bigger than 20m³. For your basic chlorine treatments and your specific shock chlor...