Zwembadstabilisator: hoe evenwichtig voor een gezond zwembad?

Zwembadstabilisator: hoe evenwichtig voor een gezond zwembad?

De chemie van uw zwembad in evenwicht brengen is geen gemakkelijke taak. En wist u dat de zon deze taak nog moeilijker kan maken? De zonnestralen kunnen uw chloor vernietigen en de chemie van uw zwembad verstoren. Dat is waar chloorstabilisatoren van pas komen. Alles wat u hoeft te doen is een zwembad stabilisator toevoegen, toch? Nou, niet precies. Er komt veel kijken bij het balanceren van chloor en zwembadstabilisator. In deze gids leggen we alles uit wat u moet weten over het gebruik van chloorstabilisatoren en hoe u de perfecte verhouding tussen chloor en cyanuurzuur krijgt. Ontdek in ons artikel hoe u cyanuurzuur in evenwicht kunt brengen.


Wat is cyanuurzuur?

 


Cyanuurzuur (CYA) wordt ook wel een zwembadstabilisator genoemd. U kunt dit additief in vloeibare of poedervorm kopen. Het zit ook in chloortabletten en -sticks - shocks of chloor genoemd.

Wanneer het in shocks of tabletten zit, wordt het "gestabiliseerd chloor" genoemd. U hebt geen extra stabilisator nodig wanneer u chloortabletten of -sticks gebruikt.

Als u echter te veel toevoegt, loopt u het risico dat de stabilisator verzadigd raakt (wat ongelukkige gevolgen heeft...). Het belang van het evenwicht tussen CYA en chloor wordt later besproken.

 

Wat is de rol van een chloorstabilisator?


Wist u dat het slechts 17 minuten duurt voordat de helft van uw chloor door de UV-stralen van de zon is vernietigd?

Een stabilisator is een soort beschermende "zonnebrandcrème" die voorkomt dat het chloor in uw zwembad te snel verdwijnt.

Wetenschappelijk gezien bindt een stabilisator zich aan chlorietionen en beschermt deze tegen de zon. Zonder stabilisator vallen de chlorietionen uiteen, waardoor het chloor verdampt. Het stabiliseert het ion, vandaar de naam.

Een zwembadstabilisator helpt het chloor langer in het zwembad te blijven, zodat het zijn werk kan doen.

Zonder een stabilisator heeft uw zwembad snel geen chloor meer om uw water effectief te desinfecteren, waardoor een voedingsbodem ontstaat voor slechte bacteriën en algen.

Het toevoegen van een stabilisator heeft echter ook nadelen. Zo vermindert het gebruik van een zwembadstabilisator de ontsmettingskracht van chloor enigszins en duurt het langer voordat gestabiliseerd chloor bacteriën bestrijdt dan chloor zonder stabilisator.

Maar het handhaven van een evenwichtig niveau van vrij chloor zorgt ervoor dat de stabilisator zijn werk doet en ondersteunt een gezonde zwembadchemie.


Hoeveel stabilisator heeft u nodig?


Voordat u stabilisator aan uw zwembad gaat toevoegen, moet u bepalen hoeveel CYA er al in uw zwembadwater zit.

Onze teststrips zijn een eenvoudige manier om uw CYA-niveaus te bepalen.

Uw CYA-gehalte moet tussen 30 en 50 ppm liggen.

Maar als u een zoutwaterzwembad heeft, heeft u hogere CYA-niveaus nodig. Fabrikanten van zoutwater zwembaden raden aan het CYA-gehalte tussen 60 en 80 ppm te houden.

Te veel CYA vermindert de effectiviteit van het chloor, waardoor u een groen, troebel zwembad krijgt. En te weinig CYA zorgt ervoor dat UV-licht het chloor kan afbreken.

Let op: meer CYA betekent niet meer bescherming tegen de zon.


Wat is de ideale concentratie zwembadstabilisator?

Het is cruciaal om een evenwicht te vinden tussen het CYA- en het chloorgehalte.

Het vrije chloorgehalte moet tussen 2 en 4 (ppm) worden gehouden. Maar wanneer u een stabilisator toevoegt, moet u bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen.

Als algemene regel geldt dat uw chloorgehalte ongeveer 7,5% van uw CYA moet bedragen.

Hier is een kleine formule om u te helpen de ideale niveaus te berekenen:

CYA ppm x 0,075 = vrij chloorgehalte

Laten we deze formule in praktijk brengen.

Dus, laten we aannemen dat uw CYA concentratie 50 is. Dan ziet uw berekening er als volgt uit:

50 x 0,075 = 3,75

Als uw CYA-gehalte hoger is dan 100, kan het moeilijk zijn om een nauwkeurige test te doen met gewone strips.

In dat geval moet u een zwembadprofessional raadplegen of een test gebruiken die CYA-niveaus tot 300 meet.


Wat veroorzaakt een onbalans tussen CYA en chloor?

 

Het komt vaak voor dat u uw zwembad ongemerkt verzadigt met stabilisator.

Als u chloor aan uw water toevoegt, is de kans groot dat u ook stabilisator toevoegt, aangezien de meeste chloorverbindingen gestabiliseerd zijn.

Zoals gezegd bevat chloor of chloordioxide zowel chloor als CYA. Dus elke keer dat u chloor aan uw zwembad toevoegt, voegt u ook CYA toe.

Vloeibare chloor bevat echter geen stabilisator.

Zorg ervoor dat u niet te veel stabilisator aan uw zwembad toevoegt. Het verlagen van de concentratie stabilisator kan moeilijk zijn - daarover straks meer.

Het "probleem" met CYA is dat het in uw zwembad blijft - het verdampt of breekt niet af.

Als uw zwembadwater verdampt, neemt de CYA toe. Dus als u elke keer dat u uw zwembad vult gestabiliseerd chloor gebruikt, kan de CYA snel oplopen.

We kunnen zeggen dat 450 gram chloor in 37.000 liter water 6 tot 7 ppm toevoegt. En als u elke week chloor toevoegt, zou u uw zwembad kunnen overstabiliseren.


Wat kunt u doen als er te veel CYA is?


U hebt twee mogelijkheden om het niveau van CYA in uw zwembad te verlagen.

Optie 1: Laat uw zwembad gedeeltelijk leeglopen

Maak uw zwembad gedeeltelijk leeg met een stofzuiger of met de afvoerinstelling van uw filter. Vul vervolgens uw zwembad met vers water. Let erop dat u het water van de bodem afvoert, want daar heeft de stabilisator de neiging zich op te hopen!

Als uw CYA-gehalte 10% te hoog is, laat dan ongeveer 10% van uw zwembadwater weglopen en vervang het.

Laat uw pomp enkele uren draaien om het verse water te roeren. Test vervolgens de CYA-concentratie opnieuw. Is het nog steeds te hoog, verdun dan opnieuw.

Opmerking: CYA kan blijven bestaan in uw filtersysteem, dus als u zeer hoge niveaus hebt, wilt u misschien uw filter terugspoelen of vervangen.

Optie 2: Koop een omgekeerde osmose (RO) filter

U kunt ook gespecialiseerde filters kopen die CYA afvangen.

Uiteraard zijn RO-filters de duurste optie, maar ze zijn ideaal voor wie zijn zwembad niet wil laten leeglopen.

Hoe zit het met CYA-verminderaars?

Misschien bent u een product tegengekomen dat bekend staat als cyanuurzuurverminderaar. Maar deze zijn niet gegarandeerd in staat het CYA-niveau te verlagen.

Bovendien werken CYA-verlagers traag. Daarom kan het een week of langer duren om het CYA-niveau te verlagen.

Wij raden u aan het bij draineren te houden om de stabilisatorconcentratie te verlagen.

Wij hebben in het verleden stabilisatorverlagers op de markt gebracht, maar zijn daarmee gestopt omdat de feedback van onze klanten te wisselend was. Naar onze mening zijn deze stabilisatorverlagers niet effectief genoeg om ze aan te bevelen.


Hoe voeg ik op de juiste manier een zwembadstabilisator toe?

Bij het toevoegen van een stabilisator is het essentieel om de veiligheidsprotocollen te volgen. Stabilisator is een zuur en kan uw zwembad en uw huid beschadigen.

Zorg er allereerst voor dat u handschoenen en een veiligheidsbril draagt wanneer u met een stabilisator werkt.

Hoewel sommige handleidingen u vragen om stabilisator aan de filter of rechtstreeks aan het zwembad toe te voegen, raden wij u aan dit niet te doen.

Voor zwembaden met vinylfolie of glasvezel lost u de stabilisator op in een emmer warm water. Voeg vervolgens 370 gram stabilisator toe om 10 ppm CYA te verkrijgen in een zwembad van 45m3.

Giet het voorzichtig in het zwembad en verspreid het. Zo voorkomt u schade aan uw zwembad en de onderdelen ervan.

Als u een betonnen zwembad heeft, hoeft u de stabilisator niet eerst op te lossen. In plaats daarvan kunt u het direct in uw zwembad gieten. Stabilisator heeft de neiging zich te concentreren op de bodem van het zwembad, dus verspreid het product met een borstel.


Veelgestelde vragen over zwembadstabilisator


Heeft u vragen over cyanuurzuur? We hebben een aantal veelgestelde vragen beantwoord.

Hoe vaak moet u zwembadstabilisator toevoegen?

Zwembadstabilisator verdampt niet zoals andere zwembadadditieven. Daarom zal het gehalte niet dalen, tenzij het zwembadwater gedeeltelijk wordt ververst. Regenwater vermindert ook de concentratie van stabilisator.

U hoeft dus alleen stabilisator toe te voegen als het niveau te laag wordt. Daarom is het essentieel om de parameters van uw zwembadwater regelmatig te controleren.

Kunt u zwemmen in een zwembad met een oplossend stabilisator?

In het algemeen is het raadzaam om na het toevoegen van de chloorstabilisator ten minste 30 minuten te wachten en ervoor te zorgen dat deze volledig is opgelost voordat u gaat zwemmen. Lees de gebruiksaanwijzing van de stabilisator die u aan uw water wilt toevoegen en volg de door de fabrikant geadviseerde tijden.

Moet u CYA gebruiken in een binnenzwembad?

Omdat CYA helpt chloor te beschermen tegen afbraak door zonnestralen, wordt het over het algemeen alleen gebruikt in buitenbaden.

Maar als u een binnenzwembad hebt dat aan zonlicht wordt blootgesteld en u merkt een daling van het chloorgehalte, kunt u een stabilisator op laag niveau toevoegen.

Is zuiveringszout een alternatief voor cyanuurzuur?

Baking soda (ook bekend als TAC+ of Alka+) dient een ander doel dan CYA: het verhoogt de alkaliteit van uw water - het beschermt het chloor niet tegen blootstelling aan de zon.


Houd de stabilisatorconcentratie in evenwicht met iopool

Het in evenwicht houden van CYA en chloor kan moeilijk zijn. Het vereist constante controle en testen. Bezoek onze winkel om alles te vinden wat u nodig hebt om uw zwembad gezond te houden.

Post a comment

Please note, comments must be approved before they are published

iopool store

Shop the essentials

Regular price 229.00 EUR
Sale price 229.00 EUR
Regular price
Unit price
per 
Analyse Your Pool's Water with EcO Pool maintenance can be tedious. This is why our team decided to bring EcO to market. EcO is a smart, connected analyser that suits eather pools and hot-tubs. J...
Choose Options
25% Off Sold Out
Regular price 49.00 EUR
Sale price 49.00 EUR
Regular price 64.95 EUR
Unit price
per 
Test Kit This Test Kit gives you access to custom pool care recommendations provided by iopool. Perfect for starting your pool's summer season. The package contains: 1 kg of pH+; 1 kg of pH-; 1 kg...
Regular price 19.95 EUR
Sale price 19.95 EUR
Regular price
Unit price
per 
Why use manual test strips Analysis strips allow you to test the various parameters of the quality of your water to provide your pool with the maintenance products needed. The results provided by t...
Regular price 99.00 EUR
Sale price 99.00 EUR
Regular price
Unit price
per 
Replacement module for the EcO probe Replacement "Sensor/Battery" block for the intelligent water monitor for real-time reporting of pool status and weather information; Built-in battery; Two seas...
Regular price 3.99 EUR
Sale price 3.99 EUR
Regular price
Unit price
per 
Why use the iopool spoon? A resistant white spoon for dosing iopool chemicals easily. Best way to do your product when you use the iopool app. Include with EcO Start-Pack and Test kit.
Regular price 49.99 EUR
Sale price 49.99 EUR
Regular price
Unit price
per 
Why use a Bluetooth speaker? Our Bluetooth speaker lets you stream your favorite music while you enjoy your pool. Waterproof and ready to use. Main advantages Waterproof; Enhanced bass; LED RGB li...
Sold Out
Regular price 4.99 EUR
Sale price 4.99 EUR
Regular price
Unit price
per 
EcO replacement cap The EcO cap allows you to replace the bottom part of your EcO probe if you have lost or damaged this part.
Regular price 209.00 EUR
Sale price 209.00 EUR
Regular price
Unit price
per 
Make A Great Deal  A repacked EcO has been repaired and tested. It comes with the same 2-year warranty than a brand new water analyser! This is thus an ecological and cost-effective option.  Get...
9% Off
Regular price 102.90 EUR
Sale price 102.90 EUR
Regular price 112.90 EUR
Unit price
per 
Composition This pack contains the essential chemicals for the disinfection of a "big" swimming pool with a volume bigger than 20m³. For your basic chlorine treatments and your specific shock chlor...
9% Off Sold Out
Regular price 99.94 EUR
Sale price 99.94 EUR
Regular price 109.94 EUR
Unit price
per 
Composition This pack contains the essential chemicals for the disinfection of a "big" swimming pool with a volume bigger than 20m³. For your basic chlorine treatments and your specific shock chlor...